Način pripreme
Jagnjeće meso se seče sa kostima na srednje komade.
Dobro se opere tekućom vodom više puta. Posle se zaliva hladnom vodom da pokrije meso.
Voda treba da bide 8-10 iznad mesa. Kuva se u odgovarajućoj šerpi. Ako ima kožica, skidaju se. Ako je meso od šilježe, može da se namoči na sat vremena u posudu sa hladnom vodom.
Stavlja se šerpa na ringlu i kuva se na srednjem stepenu. Kada se odozgo formira pena, rešetkastom kašikom se vadi.
Skuvano meso se vadi, bujon se procedi. Ako je meso od šiležeta ili ovčije, kuva se duže vreme dok ne bude gotovo.
Pre nego što bude gotovo, dodajemo lovorov list, crni biber, piment i so po ukusu. Kuvanje se nastavlja na tihoj vatri još malo dok se meso samo ne odvoji od kosti.
Meso se servira u dubokim tanjirima, posuto peršunom.
Ovo je recept za jagnjeći kurban za zdravlje.
Bistri jagnjeći kurban se konzumira sa salatom i čašom ledene rakije.