Način pripreme
Celog zeca od 1300 g sam oprala i začinila solju i biberom.
U đuvečaru na dno sam stavila isečene parčiće slanine, krupno isečen stari luk. Iznutrice sam isekla, takođe i polovinu glavice luka, narendala jedan paradajz, nekoliko listova sveže nane, polovinu crvene paprike, stavila sam pirinač, količinu sam procenila prema veličini zeca.
Prelivam smesom sa uljem i mešam. Punim zeca i zatvaram stomak drvenim ražnjićem.
Mažem ga sa malo masnoće sa alevom paprikom. Stavljam zeca preko kanapea od slanine i luka.
Oko njega stavljam na krupno isečene šargarepe i krompir, začinjene solju, origanom, čubrom i biberom.
Prelivam uljem odozgo obilno i sipam vodu sa malo soli do sredine posude.
Zatvaram i stavljam đuvečaru u hladnu rernu, uključujem na 200 stepeni i nakon oko 45-60 minuta smanjujem na 180 stepeni dok ne bude gotovo, što je oko dva i po sata.
Servirala sam pečenog zeca sa brokolijem koji sam izdinstala blago sa masnoćom, beli lukom i biberom, vodom. Ima i ljutih paprika!
Punjeni zec u đuvečari sa krompirom i šargarepom je velika đakonija.