Način pripreme
Za pripremu ovog slatka birajte lubenice sa debljom korom, kada sečete crveni mesnati deo ostavite bar za pola centimetra.
Spoljašnju zelenu koru odstranite.
Pripremljenu koru lubenice iseći na kockice, prebaciti u lonac i naliti vodom da bude 5 cm iznad kockica kore, staviti na šporet da provri i vri 10 minuta, pa prosuti vodu i maliti hladnu i ponoviti postupak.
Postupak se ponavlja devet puta tj. kora se kuva u devet voda.
Koru ocediti i pripremiti šerpu gde ce se kuvati slatko, posuti dno šećerom, zatim red kore, pa red šećera i završiti redom kore.
Kuvati 45 minuta na srednjoj vatri, na oko 35 minuta dodati limun isečen na kriške.
Skinuti sa vatre i pokriti mojrom krpom, ostaviti da se potpuno ohladi, pa sipati u tegle.
Slatko od kore lubenice je gotovo.