Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Ratatuj»Salata-namaz Ratatuj

Salata-namaz Ratatuj

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Salata-namaz Ratatuj
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
02/09/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
3
"Svi znamo za klasični francuski Ratatuj u rerni, ali da li ste probali Salatu Ratatui? Evo jedne drugačije varijante jela koja je veoma pogodna za svako godišnje doba."

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 komad, mali ili srednji
  • tikvice - 250 g
  • paprike - 2 komada, zelena + 1 komad, crvena
  • paradajz - 1 komad, srednji ili veliki
  • crveni luk - 1 srednja glavica
  • mladi luk - otprilike 100 g
  • beli luk - 2 čena
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • ruzmarin - 2 struka
  • crni biber - 2 prstohvata
  • lovorov list - 1 komad
  • so - po ukusu
  • Dresing
  • balzamovo sirće - 30 ml
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • jabukovo sirće - 1 - 2 supene kašike
  • so - po želji
  • Još
  • sir bri - otprilike 200 g
  • bosiljak - sveži listovi, za ukras i još arome
* merne jedinice

Način pripreme

Svi znamo klasičan francuski Ratatuj u rerni, ali da li ste probali salatu Ratatuj? Evo jedne drugačije varijante jela koja je veoma odgovarajuća za svako godišnje doba.

Operite i isecite patlidžan na kolutove. Posolite i ostavite da se ocedi od gorkog soka, nakon čega operite i posušite.

Očistite i naseckajte paprike na komadiće.

Odsecite krajeve tikvice i naseckajte je na kockice. Kada je patlidžan gotov, naseckajte i njega na komadiće iste veličine.

Očistite i naseckajte luk i beli luk. Propržite ih na 3-4 minuta u kaseroli sa 30 ml maslinovog ulja. Periodično mešajte da beli luk ne bi zagoreo.

Stavite tikvice, paprike i patlidžan, malo soli i lovorov list, crni biber i ruzmarin. Dinstajte poklopljeno otprilike 10 minuta tako što takođe s vremena na vreme mešate.

Dolazi red i na paradajz - operite ga i ogulite. Naseckajte i njega na kockice i stavite u drugo polugotovo povrće. Ovde je trenutak da izvadite lovorov list, ako ne želite da njegova aroma preovlada i da bude veoma jaka.

Stavite još malo soli, ukoliko je potrebno, i kuvajte 10-15 minuta poklopljeno (ili dok sve povrće nije savršeno omekšalo).

Sipajte gotov namaz-salatu u dubok tanjir za namaze u kom ćete poslužiti.

Pripremite dresing tako što pomešate nabrojane sastojke i kada se povrće skoro ohladilo, zalijte salatu i izmešajte.

Poslužite salatu sa patlidžanom sa kriškom sira Bri i listovima svežeg bosiljka.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti