Način pripreme
Važno je koristiti istu šolju za merenje proizvoda.
U dublju posudu prosejte brašno i dodajte so i vodu sa rastvorenim kvascem i prstohvatom šećera. Dodajte ulje i sirće.
Promešajte kašikom i dobijeno gusto lepljivo testo umotajte u providnu foliju da naraste.
Kada se testo udvostruči, prebacite ga na obilno brašnom posutu podlogu i nežno ga mesite da ne izlazi vazduh i ostavitega da naraste drugi put.
Kada je ovo gotovo, oblikujte ga kao veknu i stavlite u pleh, gde će treći put da narasta, pokriveno krpom, ili ako ga pečete u njoj - u vatrostalnu posudu sa poklopcem.
Kada ispuni oblik, oštrim nožem ga isecite odozgo i obilno pospite brašnom.
Pecite hleb u umerenoj rerni na 200 stepeni – prvo sa poklopcem oko 15 minuta pa bez poklopca dok ne bude gotovo, lepo porumeni i zazvoni kod tapkanja. Vreme pečenja u velikoj meri zavisi od rerne - oko 35-40 minuta.
Stavite hleb u hladnu rernu i zagrejte je na 200 stepeni.
Ako pečete u tepsiji, dobro je tokom pečenja na dno rerne staviti tepsiju sa vodom, da na hlebu dobijete hrskavu, a ne debelu koru.
Domaći hleb bez mešenja je divan!