Način pripreme
Danas vam predlažemo jednu klasiku iz rodopske kuhinje, u malo drugačijoj varijanti. To je upravo mnogim ljudima omiljen kačamak.
Pomešajte u šerpi vodu, sveže mleko, so i šećer. Stavite na ringlu i malo pre nego što provri dodajte kukuruzno brašno, mešajući neprestano.
Kuvajte kačamak dok se na površini ne pojave balončići - do željene gustine.
Važno je neprestano mešanje, da se ne stvore grudvice.
Spremite dve posudice i stavite na dno svake gotov kačamak.
Pospite narendanim kačkavaljem i pokrijte preostalim kačamakom.
Ostavite nekoliko minuta tako, nakon čega okrenete kačamak na tanjir i pospete namrvljenim sirom.
Istopite maslac i dodajte u njega alevu papriku. Promešajte i odmah sklonite sa ringle, da ne pregori paprika, jer će da postane gorka.
Prelijte kačamak sa 1-2 kašike maslac i možete da servirate.
Prijatno uz moj kačamak sa sirom i kačkavaljem!