Način pripreme
Prvo se pripremaju krutoni - u malu posudu se proseje brašno. Pravi se udubljenje i unutra se sipaju voda, maslinovo ulje, sirće, kao i kiselo mleko u kojem smo ugasili sodu. Mesi se testo, ostavlja se da se odmori otprilike 20 minuta.
Za to vreme u šerpu se sipa voda, u koju se stavljaju luk, šargarepe i bundeva, iseckani na nekoliko komada. Posoli se i ostavlja se da se krčka.
U posebnoj posudi se kuva kinoa, ponovo otprilike 20 minuta. Ona treba da bude prethodno oprana. Kada nabubri i bude termički obrađena, cedi se i ostavlja se sa strane.
U drugoj šerpi se proverava povrće. Kada šargarepa i bundeva omekšaju, šerpa se skida sa ringle i sipa se polovina bujona koji se dobio za vreme kuvanja.
U ostalu smesu se sipa kinoa, posipa se crnim biberom, dodaje se kockica maslaca i sve se pasira.
U kaseroli se zagreva sveže mleko da bude vruće (ali ne i da provri), a u njega se sipa i pavlaka. Kada se oba sastojka izmešaju, dodaju se u samu supu od bundeve u tankom mlazu.
Supa se ostavlja sa strane.
Za to vreme testo za krutone se dovoljno odmorilo. Razvijamo ga tako da bude 1 cm debljine, začinjavamo ga željenim začinima. Nakon toga ga sečemo na male kockice i pečemo na papiru za pečenje na najvišoj temepraturi i obavezno sa ventilatorom kako bi se bolje osušili i postali hrskavi.
Pečemo dok ne postane zlatasto.
Krutoni se serviraju neposredno pre serviranja.
Krem supu možemo da ukrasimo peršunom.
Krem supa sa kinoom, bundevom i domaćim krutonima je gotova.