Način pripreme
Prosejte brašno i napravite udubljenje u sredini. Rastvorite kvasac u toplom mleku i dodajte šećer i malkice brašna. Ostavite da se aktivira.
U udubljenje stavite so, sirće i jaja. Umesite testo tako što sipate kvasac dok se ne dobije lopta glatkog testa. Pokrijte i ostavite da nadođe na sat vremena.
Kada testo nadođe, izvadite ga i pritisnite pesnicom u sredinu kako bi izašao vazduh.
Podelite testo na 3 jednaka dela. Razvijajte svaki deo i obilno posipajte maslinama.
Nakon toga uvijte svaki deo kao roat i secite na jednake kriške. Poređajte ih u nauljenu tepsiju.
Nakon što poređate sve kriškice, obilno ih premažite žumancem/žumancima i pospite miksom semenki.
Stavite pogaču da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni na otprilike 45-50 minuta.
Vazdušasta pogača sa maslinama je gotova.