Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Rižoto sa sušenim vrganjima

Rižoto sa sušenim vrganjima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Rižoto sa sušenim vrganjima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Ne možete zamisliti kakva aroma se širi kuhinjom - vrganji, bujon i parmezan, sakupljeni u oblik pravog italijanskog rižota"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 220 g, Karnaroli
  • vrganji - 60 g, sušeni
  • luk - 60 g
  • belo vino - 100 ml
  • beli luk - 1 čen
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • maslac - 30 g
  • parmezan - 60 g
  • crni biber - 1 kašičica, sveže mleven
  • peršun - za posipanje, po želji
  • bosiljak - sveži listovi, po želji
  • so - 1 i 1/2 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Namočite suve vrganje u blago toploj vodi na 30 minuta.

Sitno naseckajte luk + beli luk, ako ste izabrali da ga stavite.

Propržite ih u maslinovom ulju dok ne omekšaju i nakon toga dodajte namočene i oceđene pečurke. Nakon otprilike 3-4 minute stavite pirinač i mešajte još tri minute. Pirinač Karnaroli ne smete ispirati od skroba!

Sipajte vino i kuvajte dok ne ispari do pola, nakon toga stavite deo vode od namakanja pečuraka. On je postala tamnosmeđa i zasićena ukusom vrganja. Dobro bi bilo da unapred izmerite količinu i prema zahtevima i uputstvima na pakovanju pirinča. Kod mene je bilo neophodno otprilike 550 ml tečnosti koju sam dopunila bujonom od povrća.

Rižoto se kuva tako što se bujon sipa u delovim uz neprestano mešanje i dok jedan deo ne upije ne sipa se sledeći. Tako se jelo postaje kremasto. Ako koristite običan pirinač, ovaj efekat se neće dobiti.

Posolite i stavite sveže mleven crni biber na rižoto od pečuraka.

Kuvanje oduzima otprilike 14-15 minuta.

Na kraju dodajte maslac i polovinu izrendanog paremazana. Izmešajte dobro i poslužite pirinač sa pečurkama sa ostalim paremazanom za posipanje svake porcije.

Rižoto sa sušenim vrganjima ukrasite svežim listovima bosiljka ili iseckanim peršunom. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: