Način pripreme
Namočite suve vrganje u blago toploj vodi na 30 minuta.
Sitno naseckajte luk + beli luk, ako ste izabrali da ga stavite.
Propržite ih u maslinovom ulju dok ne omekšaju i nakon toga dodajte namočene i oceđene pečurke. Nakon otprilike 3-4 minute stavite pirinač i mešajte još tri minute. Pirinač Karnaroli ne smete ispirati od skroba!
Sipajte vino i kuvajte dok ne ispari do pola, nakon toga stavite deo vode od namakanja pečuraka. On je postala tamnosmeđa i zasićena ukusom vrganja. Dobro bi bilo da unapred izmerite količinu i prema zahtevima i uputstvima na pakovanju pirinča. Kod mene je bilo neophodno otprilike 550 ml tečnosti koju sam dopunila bujonom od povrća.
Rižoto se kuva tako što se bujon sipa u delovim uz neprestano mešanje i dok jedan deo ne upije ne sipa se sledeći. Tako se jelo postaje kremasto. Ako koristite običan pirinač, ovaj efekat se neće dobiti.
Posolite i stavite sveže mleven crni biber na rižoto od pečuraka.
Kuvanje oduzima otprilike 14-15 minuta.
Na kraju dodajte maslac i polovinu izrendanog paremazana. Izmešajte dobro i poslužite pirinač sa pečurkama sa ostalim paremazanom za posipanje svake porcije.
Rižoto sa sušenim vrganjima ukrasite svežim listovima bosiljka ili iseckanim peršunom. Prijatno!