Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Praznična pogača sa pavlakom

Praznična pogača sa pavlakom

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Praznična pogača sa pavlakom
Fotografije: Dobrinka Petkova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"Sa ovom neverovatno ukusnom i mekanom pogačom svaki dan je praznik"

Potrebni sastojci

  • brašno - otprilike 1.3 kg
  • kvasac - 42 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • voda - 300 ml, topla
  • kisela pavlaka - 3 supene kašike
  • ulje - 3 supene kašike
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite kvasac u mleku. Dodajte šećer i malo brašna. Mešajte i ostavite da se aktivira.

Prosejte brašno, dodajte so, napravite udubljenje i sipajte kvasac. Dodajte blago umućena jaja (osim 1 žumanca), vodu, pavlaku i ulje.

Umesite meko i elastično testo. Ostavite da nadođe na sat vremena.

Podelite testo na 9 delova. Četiri dela razvijte i poređajte ih jedan na drugi premazujući uljem između njih. Premestite ih u tepsiju podmazanu uljem. Nasecite na trouglove, ostavljajući sa spoljašnje strane po 2 cm nenamazano.

Uzimate vrh trouglića (vrhove četiri kore) i okrećete ga spolja. Tako uradite sa ostalim trouglastim komadima.

Razvijte na isti način druge četiri lopte testa. Ponovo ih naseckajte na trougliće, ali već odvojene. Na svakom napravite prorez i probušite kor njega. Poređajte u tepsiju između drugih trouglova.

Od ostalog dela testa napravite ružice ili kuglice i stavite ih u sredinu.

Ostavite da nadođe, namažite žumancem umućenim sa mlekom i pecite na 200 stepeni 40 minuta.

Izvadite pogaču, namažite maslacem i uvijte u čistu krpu.

Praznična pogača sa pavlakom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: