Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Zečetina»Janija»Janija od zeca sa pirinčem i pečurkama

Janija od zeca sa pirinčem i pečurkama

Potrebitel#240543Potrebitel#240543
Pomoćnik kuvara
1881383
Janija od zeca sa pirinčem i pečurkama
Fotografije: Potrebitel#240543
1 / 3
02/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Ukusna zečja janija sa pirinčem i pečurkama - neobično jelo za one koji bole klasična jela"

Potrebni sastojci

  • zec - 1 komad
  • luk - 2 glavice
  • šaragrepe - 4 komada
  • pirinač - 200 - 250 g /1 čaša/
  • pečurke - 250 g /smeđa pečurka/
  • ulje - 5 supenih kašika
  • brašno - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica, slatka
  • lovorov list - 1 komad
  • crni biber - 2 prstohvata /mleveni/
  • vegeta - 1 supena kašika
  • so - 2 prstohvata
  • maslac - 2 supene kašike
  • peršun - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Oprani zec se kuva u ekspres loncu pola sata. Vadi se da se ohladi i očisti od kostiju. Čuva se glava.

Oprane i naseckane pečurke se proprže u supenoj kašici ulja. Nakon 5 minuta one su pustile sokove. Tada se u njih stavlja oprani pirinač, dinsta se i sipaju se 3 čaše vode. Posipa se sa 2 prstohvata soli i crnim biberom. Posuda se poklapa i ostavlja se da vri na slaboj vatri 15 minuta.

Zagreje se ostalo ulje i u njemu se propržavaju šargarepe naseckane na kružiće i luk na polumesece.

Za janiju je bolje da proizvodi budu spremljeni na krupne komade i da sačuvaju svoju celovitost prilikom termičke obrade.

Nakon 10 minuta se dodaje brašno, posle aleva paprike i nakon 5 minuta se sipaju dve čaše bujona od skuvanog zeca. Stavlja se vegeta i lovorov list.

Dodaje se zečije meso /unutrašnjosti, naseckane takođe/. Krčka se 10 minuta. Sipaju se jop dve čaše vrućeg bujona, dodaje se polovina gotovog pirinča sa pečurkama i izmeša se. Kada ponovo proključa, skida se sa vatre.

Dobijaju se dve porcije - tanjira. U tanjir za serviranje, sa strane, se prave gomilice od ostalog pirinča sa pečurkama /kašikom za sladoled ili malom kutlačom/, se bocka po komadić maslaca dok su vrući. U centar se sipa gotova janija od zečetine, a u sredinu se stavlja glavica zeca.

Ovo jelo očišćeno od kostiju mi je uštedelo causa perduta za zečiji batak.

Posipa se sitno naseckanim peršunom. Janija od zečetine sa pirinčem i pečurkama je veoma ukusno jelo!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: