Način pripreme
Oprani zec se kuva u ekspres loncu pola sata. Vadi se da se ohladi i očisti od kostiju. Čuva se glava.
Oprane i naseckane pečurke se proprže u supenoj kašici ulja. Nakon 5 minuta one su pustile sokove. Tada se u njih stavlja oprani pirinač, dinsta se i sipaju se 3 čaše vode. Posipa se sa 2 prstohvata soli i crnim biberom. Posuda se poklapa i ostavlja se da vri na slaboj vatri 15 minuta.
Zagreje se ostalo ulje i u njemu se propržavaju šargarepe naseckane na kružiće i luk na polumesece.
Za janiju je bolje da proizvodi budu spremljeni na krupne komade i da sačuvaju svoju celovitost prilikom termičke obrade.
Nakon 10 minuta se dodaje brašno, posle aleva paprike i nakon 5 minuta se sipaju dve čaše bujona od skuvanog zeca. Stavlja se vegeta i lovorov list.
Dodaje se zečije meso /unutrašnjosti, naseckane takođe/. Krčka se 10 minuta. Sipaju se jop dve čaše vrućeg bujona, dodaje se polovina gotovog pirinča sa pečurkama i izmeša se. Kada ponovo proključa, skida se sa vatre.
Dobijaju se dve porcije - tanjira. U tanjir za serviranje, sa strane, se prave gomilice od ostalog pirinča sa pečurkama /kašikom za sladoled ili malom kutlačom/, se bocka po komadić maslaca dok su vrući. U centar se sipa gotova janija od zečetine, a u sredinu se stavlja glavica zeca.
Ovo jelo očišćeno od kostiju mi je uštedelo causa perduta za zečiji batak.
Posipa se sitno naseckanim peršunom. Janija od zečetine sa pirinčem i pečurkama je veoma ukusno jelo!