Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od Zečetine»Čorba od zeca sa pečurkama

Čorba od zeca sa pečurkama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Čorba od zeca sa pečurkama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
09/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
4
"Supica od zečijeg mesa i pečuraka, koja će vas ugrejati tokom najhladnijih dana"

Potrebni sastojci

  • zec - 1/4 komada, oko 380 g mesa sa kostima + džigerica
  • luk - 1/2 glavice
  • pečurke - 200 g, kraljevske pečurke
  • beli luk - 1 čen
  • celer - 1 struk, sa listovima
  • paprike - 2 komada, zelene čorbadžijske, sveže
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • paradajz - 1 komad, srednji, dobro uzreo
  • menta - 2 - 3 suve grančice
  • sok od limuna - 2 kašike
  • ulje - 5 - 6 kašika
  • rezanca - 2 šake
  • peršun - za posipanje pri serviranju
  • biber - za posipanje pri serviranju
  • so - po ukusu
  • Zaprška
  • jaje - 1 komada
  • kiselo mleko - 160 g
* merne jedinice

Način pripreme

Zečetina i džigerica se skuvaju u blago posoljenoj vodi sa jednom kašikom soka od limuna oko sat na umerenoj vatri. Po želji nakon toga može da se odvoji od kosti i meso da se iseče na male parčiće.

Druga varijanta je da se ostavi na krupnije parčiće u čorbi zajedno sa kostima, pri čemo je ta varijanta malo nezgodnija za zečiju čorbu jer svako voli da zagrebe kašikom i da ne mora da se muči previše sa čišćenjem kostiju.

Luk, celer sa listovima, paprike - očišćene od semenki, beli luk i paradajz se samelju u kašicu i stavljaju se u ulje da se zaprže. Može i da se iseče na sitne parčiće, ali prva varijanta je bolja da čorba postane fina.

Šargarepa se narenda u ostalo povrće na vatri i sve se kuva 4-5 minuta na slaboj do umerenoj vatri.

Dodaju se pečurke iseckane na sitne parčiće, so po ukusu i sipa se bujon od kuvanja zečijeg mesa - prethodno proceđen.

Grančice mente se vezuju u snop i ubacuju se u tečnot. Tako se čorba kuva 15 minuta.

Sledi da se stavi zečije meso koje vri još 10 minuta, i na kraju se dodaju i rezanca na neophodno vreme koje je naznačeno na pakovanju - ako su fina skuvaju se veoma brzo.

Snop mente se sklanja i čorba se sklanja s vatre. Ostavlja se pet minuta da blago spadne temperatura ili se doliva malo hladne vode ili bujona, koji će odmah završiti taj posao.

Na ovaj način će se nadoknaditi i tečnost koja je isparila pri kuvanju. Ovde se pazi i da se ne razredi previše jer bi se razblažio i ukus i to ne treba da se dozvoli.

Dolazi red i na zapršku za koju se muti jaje sa prstohvatom soli, kiselim mlekom i drugom kašikom soka od limuna. U njih se sipaju 2-3 kašike još vrućeg bujona i podesi se temperatura.

Smesa se sipa u čorbu sa pečurkama u mlazi i uz neprestano mešanje.

Čorba od zeca sa pečurkama se servira odmah, vruća i aromatična posuta sveže mlevenim biberom i sveže iseckanim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: