Način pripreme
Pikantna Turska supa (Ezogelin Corbasi) sa pirinčem, žutim sočivom i bulgurom.
Supa se servira pretežno za vreme Ramazana. Smatra se da recept potiče iz Južne Turske, ali dana se popularan i voljen u celoj Turskoj.
Naziv supe Ezogelin Corbasi dolazi od kombinacije reči mlada nevesta (gelin), njeno ime Ezo i supa (сorbasi) - možemo da prevedemo na srpski kao Supa neveste Ezo. Legenda kaže da su u kuću mlade, ali siromašne neveste Ezo doškineočekivani gosti, domaćica nije imala ništa skuvano, a i nije joj ostalo mnogo sastojaka, tako da je pripremila ovu supu od onog što je našla u ostavi. Gostima se mnogo dopalo jelo i pohvalili su njene kulinarske veštine. Evo i kako da je spremimo:
Sočivo se opere i stavlja se u šerpu sa toplom vodom. Dodaje se maslac i kockica bujona. Ako imate domaći teleći bujon, najbolje je da koristite njega (1.5 l). Čim tečnost provri, ringla se smanjuje i supa se ostavlja da se krčka 10 minuta. Nakon toga se dodaju oprani pirinač i bulgur i kuvanje se nastavlja na umerenoj vatri još 10 minuta.
Za zapršku:
U tiganju se zagreva maslinovo ulje sa maslacem. Dodaje se brašno. Proprži se uz neprestano mešanje otprilike minutu.
Dodaje se ljuta paprika očišćena od semenki i sitno naseckana i začini po ukusu (divlja nana, sveže mleveni crni biber i so). Meša se neprestano i nakon minutu se dodaje pire od paprika (ili paradajza) i sipa se jedna šolja tople vode.
Energično se meša i dobijena smesa se sipa u šerpu u supu. Ako procenite, možete dodati dodadtnu količinu tople vode, zato što se supa brzo zgušnjava nakon što se malo ohladi.
Supa se začinjava solju i crnim biberom, lepo se izmeša i ostavlja se da se malo krčka još desetak minuta.
Turska supa sa pirinčem se poslužuje topla, sa mekanim hlebom (ekmek), ljutom paprikom i belim lukom. Možete poslužiti garniranu sa listom sveže divlje nane i polovinicom limuna.