Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Supa od pirinča»Turska supa sa pirinčem

Turska supa sa pirinčem

ZoriZori
Guru
8932865k
Turska supa sa pirinčem
Fotografije: Zori
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Ekonomična i veoma jednostavlja za pravljenje supa sa kojom ćete obradovati sve ukućane"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 1 šoljica, istucan
  • žuto sočivo - 1/2 šolje
  • bulgur - 1/4 šolje, istucan
  • teleći bujon - 2 kockice
  • voda - 1.5 l, topla
  • maslac - 2 supene kašike
  • za zapršku
  • maslac - 2 supene kašike
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • brašno - 2 ravne supene kašike
  • ljute paprike - 1 komad
  • divlja nana - 1 kašičica, suva
  • paradajz pire - 2 supene kašike, ili od paprika
  • voda - 1 šolja, topla
  • crni biber
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Pikantna Turska supa (Ezogelin Corbasi) sa pirinčem, žutim sočivom i bulgurom.

Supa se servira pretežno za vreme Ramazana. Smatra se da recept potiče iz Južne Turske, ali dana se popularan i voljen u celoj Turskoj.

Naziv supe Ezogelin Corbasi dolazi od kombinacije reči mlada nevesta (gelin), njeno ime Ezo i supa (сorbasi) - možemo da prevedemo na srpski kao Supa neveste Ezo. Legenda kaže da su u kuću mlade, ali siromašne neveste Ezo doškineočekivani gosti, domaćica nije imala ništa skuvano, a i nije joj ostalo mnogo sastojaka, tako da je pripremila ovu supu od onog što je našla u ostavi. Gostima se mnogo dopalo jelo i pohvalili su njene kulinarske veštine. Evo i kako da je spremimo:

Sočivo se opere i stavlja se u šerpu sa toplom vodom. Dodaje se maslac i kockica bujona. Ako imate domaći teleći bujon, najbolje je da koristite njega (1.5 l). Čim tečnost provri, ringla se smanjuje i supa se ostavlja da se krčka 10 minuta. Nakon toga se dodaju oprani pirinač i bulgur i kuvanje se nastavlja na umerenoj vatri još 10 minuta.

Za zapršku:

U tiganju se zagreva maslinovo ulje sa maslacem. Dodaje se brašno. Proprži se uz neprestano mešanje otprilike minutu.

Dodaje se ljuta paprika očišćena od semenki i sitno naseckana i začini po ukusu (divlja nana, sveže mleveni crni biber i so). Meša se neprestano i nakon minutu se dodaje pire od paprika (ili paradajza) i sipa se jedna šolja tople vode.

Energično se meša i dobijena smesa se sipa u šerpu u supu. Ako procenite, možete dodati dodadtnu količinu tople vode, zato što se supa brzo zgušnjava nakon što se malo ohladi.

Supa se začinjava solju i crnim biberom, lepo se izmeša i ostavlja se da se malo krčka još desetak minuta.

Turska supa sa pirinčem se poslužuje topla, sa mekanim hlebom (ekmek), ljutom paprikom i belim lukom. Možete poslužiti garniranu sa listom sveže divlje nane i polovinicom limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: