Način pripreme
Luk, šargarepa i celer se naseckaju na kockice i prže na malo ulja. Dodaje se mleveno meso, suvi začin i prži uz povremeno mešanje oko 10 minuta.
Dodaje se opran i oceđen pirinač i kratko prži uz neprestano mešanje, nakon čega se dodaje tikvica. Malo izmešati, pa dodati pola šolje vode. Kad sva voda uvri, na kraju sipati kašičicu brašna i skolniti sa šporeta.
U međuvremenu očistiti krompir, preseći na polovine i pažljivo kašičicom izvaditi sredinu pazeći da se krompir ne probuši.
Puniti krompir nadevom i ređati u posudu u kojoj će se peći. Sipati sok od paradajza i dodati vode pazeći da ne pređe ivicu krompira da se nadev ne bi rasturio.
Peći u poklopljenom sudu oko 45 minuta.
Ako je sos dosta redak, razmutiti malo brašna u malo vode i time zgusnuti sos.
Ko voli i kome ne smeta aleva paprika može da napravi i zapršku od ulja, malo brašna i aleve paprike, ali sasvim je ukusno i ovako.
Krompir punjen mlevenim mesom, pirinčem i povrćem je gotov.
Preostala sredina krompira možete se staviti u sos, a može se i skuvati (brzo se skuva jer su komadi mali), izgnječiti i pripremiti fantastične Kiflice sa pire krompirom.