Način pripreme
Ako još uvek niste spremali penjurliju sa čvarcima, mnogo ste propustili.
Da biste napravili takvu penjurliju, prvo treba da napravite same čvarke. Naravno, već mogu da se nađu i u nekim prodavnicama, konzervirani.
Za taj cilj biće vam potrebna sveža šarena slanina bez kože koja treba da se iseče na sitne komade i da se isprži dok ne ostanu mali komadići.
Nakon toga ocedite, ali sačuvajte mast koja se odvojila. Sa njom možete napraviti i druge stvari.
Sada možete preći na mešenje same penjurlije.
Kiselo mleko i jaja treba da budu na sobnoj temepraturi.
ZAgrejte vodu do telesne temepraturi i u njoj istopite kvasac, šećer i 3 kašike brašna. Izmešajte i pokrijte posudu krpom na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira i dok se na površini ne formiraju mali balončići.
Dok čekate da kvasac nabubri, prosejte brašno i u njega dodajte so. Mešajte i oblikujte udubljenje.
Dodajte sve sastojke za testo i smesu sa kvascem i umesite meko testo koje se ne lepi.
Odmah ga podelite na 5 jednakih delova i oblikujte svaki u lopticu.
Poređajte ih na nabrašnjenu površinu i pokrijte ih krpom.
Ostavite da nadođu na 20 minuta.
Za to vreme izmrvite sir i istopite svinjsku mast. Ostavite blago da se ohladi, ali da ostane tečna.
Uzmite jednu lopticu testa i razvijte je u tanku koru koja se premazuje mašću.
Nakon toga pospite izrmvljenim sirom i stavite po 2 supene kašike čvaraka.
Uvijte u labav rolat i nakon toga vežite u čvor.
Isto uradite i sa ostalim loptama testa, nakon čega ih poređajte u tepsiju, prethodno namazanu mašću.
U centar svakog čvora stavite po malo čvaraka. Čim se zapeku, prilikom pečenja postaće neodoljivo hrskavi.
Penjurliju pokrijte folijom i ostavite da nadođe na otprilike sat vremena.
Nakon toga je premažite smesom od kiselog mleka i jednog žumanca i pospite origanom ili semenkama po izboru.
Penjurliju stavite na 180 °C u rernu u početku samo na donji grejač na 10 minuta, a zatim na gornji i dodnji na još 20 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja.
Poslužite ovu ukusnu seosku penjurliju sa čvarcima i sirom sa čašom jogurta.
Prijatno!