Način pripreme
Spanać se očisti od drški i veoma dobro se opere. Sitno se secka i stavlja se u šerpu.
Dodaje se 50 ml i dinsta se uz periodično mešanje dok voda ne ispari, nakon čega se skida sa vatre kako bi se ohladilo.
Krompir se veoma dobro opere i stavlja u šerpu. Ne guli se pre kuvanja.
Zaliva se hladnom vodom, dodaje se 1 kašičica soli i kuva se 20 minuta nakon što uzavri.
Kada se skuva, voda se sipa i krompir se ostavlja da se ohladi, nakon čega se guli,
Oguljeni krompir se renda na rende.
Luk se očisti i opere. Sitno se nasecka.
Sir se sitno izmrvi. Žumanca se odvajaju od belanca.
Dinstani spanać se cedi i stavlja se u posudu u kojoj će se mesiti smesa.
Dodaje se izrendani krompir, naseckani luk, izmrvljeni sir, žumanca, prezle, divlja nana, šareni biber i so.
Smesa se veoma dobro umesi.
Od nje se oblikuju ćufte od povrća koje se uvaljaju u brašno.
Belanca se veoma dobro izmešaju.
Ćufte od spanaća se umaču u umućena belana i prže se u zagrejanom ulju.
Restorantske ćufte od spanaća iz davnina su gotove.