Način pripreme
Omiljene su mi ove sarme od loze sa nadevom od mlevenog mesa i pirinča! A sa mlečnim sosom od belog luka su veliko uživanje!
Ja ih spremam ovako: 250 g mlevenog mesa sam pomešala sa polo šolje pirinča, šolja je od 200 ml, isečenom malom glavicom luka, šargarepom narendanom na sitno. nanom i biberom, tri kašike ulja, prstohvatom soli i malo vode.
Mešam dobro viljuškom i nakon toga punim listove loze ovom smesom. Lično ih ne uvijam na male zalogaje, već pravim velike i okrugle sarme, to je brza varijanta.
Za nabrojanu smesu korisitla sam 12 listova. Poređala sam sarme u vatrostalnu posudu sa poklopcem, sipala sam vodu do sredine posude i posula sa malo soli i ulja.
Zatvorila sam poklopcem i stavila u hladnu rernu! Uključila sam na 200 stepeni i nakon što se zagrejalo smanjila sam na 180, pekla sam dok nije bilo gotovo. Gotove sarme serviram sa mlečnim sosom od belog luka i dodatak uz njega po kašika kisele pavlake!
To je to! Sarme od loze sa mlevenim mesom za Božić - ukusno i jednostavno zimsko jelo.