Način pripreme
Operite i posušite meso. U velikoj posudi pripremite marinadu - dodajte ulje, soja sos, sitno naseckane čenove belog luka, crni biber i alevu papriku i so po ukusu, izmešajte.
Dodajte posušeno meso i veoma dobro izmešajte. Pokrijte posudu streč folijom i stavite u frižider dok spremate sarme i počnite da ređate kapamu.
Za sarme u šerpi propržite sitno naseckani praziluk i luk zajedno sa izrendanom šargarepom. Dodajte mleveno meso i mešajte dok se ne izdrobi u grabnule i ne promeni svoju boju. Dodajte prethodno opran i proceđen pirinač, dobro izmešajte. Na kraju dodajte paradajz pire, alevu papriku i crni biber po ukusu i pono mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Isecite listove kiselog kupusa i oblikujte sarmice stavljajući po 1 punu supenu kašiku smese.
U tepsiju sa poklopcem, namazanu uljem, poređajte sarme jednu do druge u 1, 2, 3 reda u zavisnosti od toga koliko vam je velika tepsija. Odozgo pospite zrncima piskavice i sipajte 2 šolje soka od kupusa i 2 šolje vode. Odozgo pokrijte sarme mariniranim mesom i zatvorite poklopac tepsije.
Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 °C i pecite 30 minuta. Smanjite temperaturu na 150 i dopecite posebnu kapamu dok ne bude gotova, na otprilike 2 sata ukupno.
Prilikom serviranja u svaku porciju stavite sve sastojke novogodišnje kapame sa sarmama i mesom, može da se servira sa krompir pireom ili drugim garnirungom po želji.