Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Kapama»Novogodišnja kapama sa sarmama i mesom

Novogodišnja kapama sa sarmama i mesom

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9902914k318
Novogodišnja kapama sa sarmama i mesom
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
28/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
16
"Prilikom serviranja u svaku porciju se stavljaju svi sastojci bogate kapame, može da se servira sa krompir pireom ili drugim garnirungom po želji."

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 2 kg
  • šnicle - 8 komada, od svinjskog vrata
  • pileći bataci - 4 komada, veliki (gornji i donji)
  • sirova kobasica - 2 komada
  • marinada za meso
  • beli luk - 2 čena
  • soja sos - 3 supene kašike
  • crni biber - po ukusu
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • ulje - 2 supene kašike
  • piskavica - otprilike 20 zrna
  • za sarme
  • kiseli kupus - 1 glavica, velika
  • mleveno meso - 1 kg, mešavina
  • pirinač - 2 šolje
  • praziluk - 2 struka
  • luk - 2 glavice
  • šargarepe - 1 komad, velika
  • paradajz pire - 2 supene kašike
  • aleva paprike - 1 supena kašika
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i posušite meso. U velikoj posudi pripremite marinadu - dodajte ulje, soja sos, sitno naseckane čenove belog luka, crni biber i alevu papriku i so po ukusu, izmešajte.

Dodajte posušeno meso i veoma dobro izmešajte. Pokrijte posudu streč folijom i stavite u frižider dok spremate sarme i počnite da ređate kapamu.

Za sarme u šerpi propržite sitno naseckani praziluk i luk zajedno sa izrendanom šargarepom. Dodajte mleveno meso i mešajte dok se ne izdrobi u grabnule i ne promeni svoju boju. Dodajte prethodno opran i proceđen pirinač, dobro izmešajte. Na kraju dodajte paradajz pire, alevu papriku i crni biber po ukusu i pono mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Isecite listove kiselog kupusa i oblikujte sarmice stavljajući po 1 punu supenu kašiku smese.

U tepsiju sa poklopcem, namazanu uljem, poređajte sarme jednu do druge u 1, 2, 3 reda u zavisnosti od toga koliko vam je velika tepsija. Odozgo pospite zrncima piskavice i sipajte 2 šolje soka od kupusa i 2 šolje vode. Odozgo pokrijte sarme mariniranim mesom i zatvorite poklopac tepsije.

Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 °C i pecite 30 minuta. Smanjite temperaturu na 150 i dopecite posebnu kapamu dok ne bude gotova, na otprilike 2 sata ukupno.

Prilikom serviranja u svaku porciju stavite sve sastojke novogodišnje kapame sa sarmama i mesom, može da se servira sa krompir pireom ili drugim garnirungom po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: