Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Praznični kolač sa sušenim voćem

Praznični kolač sa sušenim voćem

Praznični kolač sa sušenim voćem
Fotografije: Veselina Konstantinova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
14
"Sa ovim ukusnim kolačem svaki dan je praznik. Ko ne veruje, neka proba"

Potrebni sastojci

  • maslac - 350 g
  • med - 3 supene kašike
  • smeđi šećer - 200 g
  • breli šećer - 150 g
  • brašno - 350 g
  • jaja - 6 komada
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10 g)
  • konjak - 100 ml
  • orasi - 100 g
  • sušeno voće - 500 g, ušećereno /borovnice, suvo grožđe, kajsije, dinja, marakuja i dr./
  • cimet - 1 supena kašika
  • đumbir - 1 kašičica
  • karanfilić - 1 kašičica
  • kore pomorandže
  • sok od pomorandže - 5 supenih kašika
  • limunov sok - 5 supenih kašika
  • kora limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Sušeno i ušećereno voće zalijte konajkom i ostavite ga na nekoliko sati da se namoči i omekša.

Umutite maslac pomoću miksera dok se ne dobije vazdušasta konzistencija. Dodajte smeđi i beli šećer. Nastavite da mutite dok se šećer ne aprosbuje.

Razbijte jedno jaje, dodajte malo brašna i nastavite da mutite. Tako uradite i sa ostalim jajima i brašnom.

Stavite sok i kore limuna i pomorandže. Dodajte prašak za pecivo, cimet, đumbir i karanfilić. Mešajte i sipajte voće i orahe.

Gotovu smesu sipajte u odgovarajući kalup za pečenje /poželjno je da kalup za pečenje bde visok/ kog ste prethodno obložili papirom.

Kolač i odozgo prekrijte papirom.

Pecite na 160 do 180 stepeni dok ne bude gotov.

Aromatični praznični kolač je veoma uspešan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: