Bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Pravi domaći maslac

Pravi domaći maslac

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
258571k
Pravi domaći maslac
Fotografije: Viktoria Konstantinova
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
"Kada želite da imate samo najbolje, nemojte uzimati upakovani maslac sa štanda, nego napravite pravi domaći maslac"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 5 l, kravlje, domaće
  • voda - 200 ml, mlaka
* merne jedinice

Način pripreme

Otkad niste probali pravi kravlji maslac?

Kod kuće svake sedmice od male farme dobijamo po 5 litara svežeg mleka. Imam jednu domaću metodu za dobijanje kravljeg maslaca i sad ću ga podeliti sa vama.

Procedite mleko i skuvajte ga u velikoj šerpi sa nelepljivim (duplim) dnom. Kada prokuva, skinite ga sa ringle i ostavite na nekoliko sati da se u potpunosti ohladi. Nakon čega stavite u frižider na još nekoliko sati.

Pripremite staklenu teglu od tri litre sa najlonskim (plastičnim) čepom.

Velikom kašikom lepo pokupite kajmak mleka i sloj ispod njea i stavite ga u teglu. Dodajte mlaku vodu - ne više od 200 ml.

Stavite najlonski poklopčić i počnite da tresete teglu. Za to je potrebno vreme, nemojte žuriti.

Svoj domaći maslac pravim kada se opuštam udobno sedeći na kauč ili dok gledam televizor.

U početku se formiraju male grudvice maslaca, kasnije i velike. Sipajte celo sadržaj tegle u veliku posudu i stavite na otprilike sat vremena u frižideru. Kravlji maslac se stvrdnjava i lako se odvaja od mleka.

Čuvajte u kutiji sa poklopcem u frižideru i konzumirajte do 5-6 dana. Uživajte u domaćem ukusu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: