Način pripreme
Otkad niste probali pravi kravlji maslac?
Kod kuće svake sedmice od male farme dobijamo po 5 litara svežeg mleka. Imam jednu domaću metodu za dobijanje kravljeg maslaca i sad ću ga podeliti sa vama.
Procedite mleko i skuvajte ga u velikoj šerpi sa nelepljivim (duplim) dnom. Kada prokuva, skinite ga sa ringle i ostavite na nekoliko sati da se u potpunosti ohladi. Nakon čega stavite u frižider na još nekoliko sati.
Pripremite staklenu teglu od tri litre sa najlonskim (plastičnim) čepom.
Velikom kašikom lepo pokupite kajmak mleka i sloj ispod njea i stavite ga u teglu. Dodajte mlaku vodu - ne više od 200 ml.
Stavite najlonski poklopčić i počnite da tresete teglu. Za to je potrebno vreme, nemojte žuriti.
Svoj domaći maslac pravim kada se opuštam udobno sedeći na kauč ili dok gledam televizor.
U početku se formiraju male grudvice maslaca, kasnije i velike. Sipajte celo sadržaj tegle u veliku posudu i stavite na otprilike sat vremena u frižideru. Kravlji maslac se stvrdnjava i lako se odvaja od mleka.
Čuvajte u kutiji sa poklopcem u frižideru i konzumirajte do 5-6 dana. Uživajte u domaćem ukusu.
Neka vam je slatko!