Način pripreme
Ćureće mleveno meso se stavlja u posudu u kojoj će se mešati.
Pirinač se pere dok voda ne bude bistra.
Luk se očisti, opere i sitno nasecka.
U mleveno meso se dodaje oprani pirinač, sitno naseckani luk, so i šareni biber.
Mleveno meso za janiju se veoma dobro umesi.
Oblikuju se ćureće ćuftice srednje veličine.
Svaka ćufta se uvalja u speltino brašno i ostavlja se na drvenoj dasci da upije brašno.
Šargarepa se oguli, opere i sitno nasecka.
Luk se ičisti, opere i sitno nasecka.
Peršun se očisti, opere i sitno nasecka.
Šargarepe i luk se stavljaju u šerpu u kojoj će se kuvati janija.
Zalivaju se uljem nakon čega se proprže da budu zlatkaste.
Dodaju se 2 litre vruće vode, kada uzavri dodaju se ćufte, lovorov list, aleva paprika i so.
Veoma dobro se izmeša.
Janija sa ćuftama se kuva 30 minuta na srednjoj vatri, nakon čega se ringla isključuje i dodaju se sitno naseckani peršun i maslac.
Šerpa se ostavlja na ringli 30 minuta.
Janiju sa ćurećim ćuftama serviramo sa domaćim hlebom.
Komentari