Način pripreme
Sirova kobasica se nasecka na komade i proprži se u zagrejanom ulju. Čim se isprži, vadi se, na njeno mesto se stavlja očišćeni i naseckani praziluk zajedno sa 50 ml vode i ostavlja se da se dinsta.
Čim omekša, dodaje se oljušteni i naseckan paradajz. Paradajz i praziluk se mešaju nekoliko puta, sipa se šolja vode i so po ukusu.
Stavlja se malo šećera da se ubije kiseli ukus konzervisanog paradajza i začina.
Ispržena kobasica se vraća u posudu u kojoj kuvam i janija se ostavlja da se kuva na umerenoj temperaturi otprilike 20 minuta, nakon čega se zgušnjava supenom kašikom brašna rastvorenom u malo vode.
Janija sa kobasicom se ostavlja na još 5-6 minuta, nakon čega se janija pospipa sitno naseckanim peršunom i spremna je za serviranje.
Janiju od prazuluka sa kobasicom servirajte sa mekanom pogačom ili hlebom.