Način pripreme
Namočite crveni pasulj na jednu noć u hladnoj vodi.
Ujutru pasulj zalijte svežom vodom i kuvajte dok skroz ne omekša (otprilike 1.5 sat). Ocedite tečnost u posebnu posudu.
Još vruć pasulj pasirajte u blenderu. Ako je pire od pasulja suv, dodajte malu tečnost pasulja.
Pire prebacite u šerpu, dodajte šećer, dobro izmešajte i kuvajte na tihoj vatri 10-15 minuta. Za vreme kuvanja neprestano mešajte da pire ne bi izgoreo.
Gotova masa će postati tamno smeđa ili kestenjaste boje i počeće da se slepljuje.
Pasulj od paste ohladite i uvijte je u nekoliko lopti (od ove količine se dobija 12 komada).
Sada možete početi da kuvate deserte kao što su diafuki, jokan, dorajaki i mnogi drugi.
Gotova slatka pasta od crvenog pasulja Anko može da se čuva u frižideru od 2 do 3 dana.
Za duže čuvanje, stavite je u zamrzivač tako što je uvijete u foliju ili stavite pastu u plastičnu posudu.