Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Mlečna pita»Mlečna pita kao iz davnina

Mlečna pita kao iz davnina

LiudmilaLiudmila
Inovator
5462031k
Mlečna pita kao iz davnina
Fotografije: Liudmila
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
10
"Odavno nisam spremala ovu ukusnu mlečnu pitu, danas sam je napravila, a u kuhinji mi je mirisalo na vanilu, na ukusne uspomene..."

Potrebni sastojci

  • domaća jufka - 150 g
  • šećer - 6 supenih kašika
  • sveže mleko - 700 ml
  • jaja - 3 komada
  • vanila
  • maslac - 30 g
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Odavno nisam spremala ovu ukusnu mlečnu pitu, danas sam je napravila, a u kuhinji mi miriše na vanilu, na ukusne uspomene...

Evo moje varijante mlečne pite sa domaćom jufkom. Bude veoma brzo i po ukusu ne odstupa od onog sa finim korama.

Koristila sam domaću jufku 150 g, gotova za 1 minut.

Prvo sam obilno maslacem podmazala tepsiju prečnika otprilike 26 cm. Sipala sam jufku, odozgo sam zalila istopljenim maslacem, lagano sam izmešala i zapekla sam na kratko u umerenoj rerni, sasvim malo - da dibje zlatkastu boju.

Za to vreme sam zagrejala mleko i u njemu sam istopila šećer. Skinula sam sa ringle i dodala 3 jajeta, umućena sa kesicom vanilinog šećera i prstohvatom soli.

Od ove smese sam odvojila 2/3 šolje i ostalu količinu sam sipala na jufku.

Pekla sam dok se krem nije zgustio, otprilike deset minuta na 180 °C, ali morate nadgledati. Zavisi od rerne.

Isključila sam i u ovoj etapi sam zalila slatku pitu odvojenom smesom. Na taj način postaje izuzetno sočna, a jaja u mlečnoj smesi se skuvaju od temperature pite, ja je ostavljam u rerni na još 5 minuta!

Da li vidite sos odozgo na poslednjoj fotografiji? E, taj efekat jednog vremena sam tražila.

Na kraju može da se pospe šećerom u prahu koji ima estetsku svrhu, mlečna pita kao iz davnina je prilično ukusna!

Vi možete da stavite više ili manje šećera, sve je pitanje ukusa!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: