Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Prolećne rolnice»Hrskave prolećne rolnice sa povrćem i mlevenim mesom

Hrskave prolećne rolnice sa povrćem i mlevenim mesom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Hrskave prolećne rolnice sa povrćem i mlevenim mesom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
20
"Tradicionalne prolećne rolnice pripremljene po klasičnom azijskom receptu. Konzumirajte uz slatkio-kiseli čili sos i dobro društvo."

Potrebni sastojci

  • bambus - 1/2 tegle, marinirani
  • kikiriki puter - 2 kašike
  • mleveno svinjsko meso - 170 g
  • šalot - 1/3 kašičice, isečen na kockice (oko 1/2 velike glavice šalota)
  • šargarepa - 140 g sitno narendana
  • kupus - 220 g iseckan, vrlo sitno
  • kukuruzni skrob - 1 kašika
  • voda - 2 kašike
  • sos od ostriga - 1 kašike ili drugi riblji sos
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • beli biber - 1/2 kašičice, mleven
  • Prolećne rolnice
  • kore - 1 za prolećne rolnice
  • jaja - 1 komad, lagano slomljeno
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste napravili prolećne rolnice, biće vam potrebni listovi (kore) za prolećne rolnice - isečene na kvadrate za 20 standardnih rolnica (za 40 mini rolnica). One su lako dostupne na tržištu ili ih možete sami napraviti kod kuće.

Za punjenje će vam trebati sitno seckano povrće. Uverite se da je povrće sitno iseckano. Napravite osnovno punjenje kao što je navedeno u nastavku, a zatim dodajte sastojke po svom izboru ako je potrebno.

Na kraju, trebaće vam ulje da ih pržite. Za prženje rolnica koristite bilo koje neutralno ulje.

Tiganj treba da bude pun ulja. Pržite u malim serijama 2-3 minuta ili dok rolnice ne postanu zlatno braon boje. Prebacite rolnice na rešetku da se ocedi masnoća.

Priprema nadeva:

Zagrejte 1 kašiku kikiriki putera u voku na jakoj vatri. Dodajte svinjetinu i kuvajte oko 2 do 3 minuta. Svinjetina ne mora da bude potpuno kuvana, ali treba da počne da bledi spolja. Koristite kraj lopatice da razbijete meso na male komade. Prebacite svinjetinu na tanjir.

Dodajte preostalu kašiku kikiriki putera u vok. Dodajte luk i kuvajte oko 1 minut. Dodajte šargarepu, kupus, ukiseljene bambusove štapiće i kuvajte 2 minuta. Zatim vratite svinjetinu u vok i promešajte.

U maloj posudi pomešajte kukuruzni skrob i vodu da napravite kašu. Koristite špatulu da pomerite povrće i svinjetinu u stranu da biste napravili prostor na dnu voka. Sipajte kašu kukuruznog skroba u ovaj deo. Pustite da se kaša zgusne 30 sekundi pre mešanja da se uklopi sa ostalim sastojcima.

Dodajte sos od ostriga, so, šećer i beli biber. Mešajte da se začini sjedine sa sastojcima. Rasporedite nadev u tepsiju, ostavite da se ohladi 10 minuta.

Pripremite prolećne listove za uvijanje:

Obično izvlačim mali snop listova (oko 5 ili 6) odjednom. Zatim pokrijte suvim peškirom da se ne osuše. Možete ga pokriti i plastičnom folijom.

Pripremite veliki pleh za pečenje ili nekoliko velikih tanjira tako da na njih možete da stavite umotane rolnice. Uverite se da imate pri ruci suv peškir da pokrijete umotane rolnice.

U blizini stavite fil i razmućeno jaje.

Uzmite 1 list za prolećne rolnice i stavite ga na pult u obliku dijamanta sa jednim uglom okrenutim prema vama. Uzmite oko 2 kašike fila i stavite na dno.Ovo je za velike standardne rolnice, za male je pola smese i veličine. Volim da ostavim oko 4 cm između fila i donjeg ugla.

Uhvatite donji ugao i počnite da valjate. Zaustavite se kada stignete do centra školjke. Presavijte levu i desnu stranu omota prema sredini. Koristite četkicu da jajetom premažete gornji ugao. Završite namotavanje prolećne rolnice. Umotanu rolnicu stavite na pleh i prekrijte suvim peškirom.

Ponovite sa preostalim listovima i nadevom.

Prekrijte pleh za pečenje ili 2 velika tanjira papirnim ubrusima. Iscedićete ulje iz prženih prolećnih rolnica na papirnim ubrusima.

Napunite vok sa oko 5 cm ulja (mereno od dna voka). Zagrejte ulje na srednje jakoj vatri nekoliko minuta. Ako ubacite bambus ili drveni štapić za jelo u dno voka i možete videti male mehuriće kako se brzo formiraju oko štapića. To znači da je ulje dovoljno vrelo za prženje.

Pažljivo spustite 5 prolećnih rolnica duž ivice voka u vrelo ulje. Ovo pomaže u sprečavanju prskanja vrelog ulja. Pržite ih 3 do 4 minuta, okrećući ih na pola vremena, kako bi prolećne rolnice ravnomerno porumenele. Kada prolećne rolnice postanu zlatno-smeđe, izvadite ih iz voka rešetkastom kašikom.

Prva serija obično traje malo duže dok se ulje zagreva. Ako primetite da prolećne rolnice veoma brzo potamne (poprime tamno braon za koji minut), malo smanjite temperaturu.

Nastavite da pržite ostatak prolećnih rolnica i isključite toplotu kada završite.

Poslužite hrskave prolećne rolnice odmah sa slatkim čili sosom.

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: