Način pripreme
Od ove količine se dobija jedan mali milibrot ili 6-7 milibrot mafina. Ako želite veći broj mafina bez šećera, povećajte količine.
U posudu stavite kvasac i 2 supene kašike brašna. Dodajte mleko, izmešajte, zatvorit eili pokrijte krpom. Ostavite na 20 minuta.
Umutite jaja sa 25 ml maslaca, zaslađivača i dodajte kore limuna. Prosejte 250 g brašna i u njega dodajte aktivirani kvasac i smesu od jaja. Umesite milibrot testo. Možda morate da dodate još malo brašna.
Raširite testo, kao što je prikazano na fotografijama i postepeno počnite da ubacujete ostali maslac u 3-4 navrata. Svaki put mažite i preklopite. Posle premesite. Gotovo testo stavite u odgovarajuću posudu. Posudu stavite u tepsiju sa toplom vodom i ostavite da nadođe.
Nakon sat vremena testo je utrostručilo svoju zapreminu. Dizanje testo može oduzeti i više vremena. Podelila sam na 6 delova. Pravim pravougaonik, stavljam suvo grožđe i uvijam. Pravim dugačak fitilj koji delim na dva dela.
Oba fitilja uvijam posebno i posle zajedno. Na kraju uvijam u pužiča od testa, podvijajući kraj odozdo. Stavljam ih u prethodno maslacem podmazane posudice. Posudice su kao one za krem karamel.
Pokrivam ih krpom i stavljam na lepo nadođu. Pre pečenja ih mažem belancem i pečem na 160 stepeni otprilike 40 minuta. Kada se ohlade, posipam ih stevijom, koja je 1:1 sa šećerom. Ona je odgovarajuća za kolače bez šećera.
Milibrot madini sa stevijom su vazdušasti i ukusni.