Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Musaka»Posna musaka sa heljdom

Posna musaka sa heljdom

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
4881581k220
Posna musaka sa heljdom
Fotografije: Raya Andonova
1 / 3
07/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Prijatno sa ovom posnom musakom sa heljdom - polizaćete prste"

Potrebni sastojci

  • heljda - 250 g
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 1 velika
  • pečurke - 4 veće
  • krompir - 3 veća
  • ulje
  • so
  • aleva paprika
  • čubar
  • biber
  • korijander
  • kumin
  • preliv
  • suncokret - 2 supene kašike, oljušten, svež
  • brašno - 2 supene kašike + 2 supene kašike
  • paradajz pire - 3 supene kašike
  • voda - 15 supenih kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Heljdu prelivamo sa 3 šolje vode i ostavljamo da stoji 4-5 sati.

Posebno stavljamo seme suncokreta sa malo vode i potopimo i njih.

Kad heljda skoro sve upije, isečemo povrće.

U ugrejanom ulju proprimo luk sa šargarepom i pečurkama.

Kad luk počne da postaje providan, dodajte krompir. Pržite malo i dodajte začine.

Sipajte malo vode, da se povrće ne lepi, poklopite i ostavite na niskoj temepraturi.

Nakon što počne da mekša krompir, dodajte oceđenu heljdu i dobro promešajte. Ostavite posnu musaku da se peče dok krompir ne bude gotov.

Kad se sve skuva, prebacite u pleh i stavite na oko 180-200 stepeni.

Za to vreme napravite preliv za musaku.

Seme suncokreta ocedite.

Paradajz pire pomešajte sa vodom i zajedno sa semenom suncokreta meljite dok ne dobijete relativno glatku tečnost.

Dodajte 2 supene kašike brašna sa kukuruznim skrobom i meljite ponovo.

Tečnost stavite na vatru i dok se ugreva, u posudi pomešajte preostalo brašno (2-3 supene kašike) sa malo vode na kašu.

Dodajte i njih na vatru, mešajte neprestano dok se ne zgusne preliv.

Musaku sa heljdom izvadite iz rerne, rasporedite preliv i vratite ponovo dok se cela ne zapeče, posna musaka sa heljdom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: