Način pripreme
Ugrejte ulje i deo maslaca u dubokoj šerpi. Pržite u masnoći sitno iseckan luk, šargarepu i celer.
Nakon što lepo omekša, stavite iseckani beli luk i pržite nekoliko sekundi. Posolite po ukusu.
Sipajte bujon i kad provri stavite krompir, isečen na kockice. Kuvajte 15 minuta na umerneolj vatri.
Za to vreme operite i odvojite brokoli na ružice. Nakon što prođe 15 minuta, stavite brokoli u čorbu i ako je potrebno dodajte malo bujona ili vode.
Kuvajte oko 10 minuta, a u međuvremenu pripremite bešamel sos, koji ćete koristiti za začinjavanje čorbe. Čudno, ali interesantno i uspešno.
U maloj kaseroli rastopite preostali masalc, stavite i kašičicu ulja za svaki slučaj da ne zagori. Sipajte odjednom brašno i mešajte da se zaprži i zamiriše prijatno. Sipajte mleko, posolite i mutite žicom da se ne stvore grudvice. Kuvjate sos dok se ne zgusne i na kraju dodajte pavlaku, mutite ponovo dobro.
Sipajte pripremljeni, mekani bešamel u čorbu i neprestano mutite drvenom kašikom.
Sve treba da se slije idealno i gusta čorba da postane kremasta. Držite je još malo na vatri, stavite rendani sir čedar i mešajte da se rastopite.
Skinite sa vatre i servirajte američku čorbu sa brokolijem i čedar sirom.
Prijatno!