Način pripreme
Prirpeite lep crni čaj (100ml).
Operite suvo voće (po izboru - suvo grožđe. urme, kajsije, šljive itd) isecite ih na male komade.
Operite i oljuštite koren đumbira, isecite na sine kockice (nemojte rendati - ukusnije je kad su komadići).
Potopie suvo voće i đumbir u topao čaj i ostavite sa strane.
Isecie kravlji maslac na kocckcei i ostavite na sobnoj temepratur da omekša.
Jaja takođe treba da budu na sobnoj temepraturi.
U veliku posudu stavite mekani maslac i mutite sa šećerom. Nakon toga dodajte jaja i med i ponovo mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
U posebnoj posudi prosejte brašno, dodajte sodu, so i mlevni đumbir.
Dodajte u delovima brašno u smesu i mešajte da dobijete glatko testo.
Odecite dobro suvo voće i đumbir iz čaja (preostali čaj od đumbira je veoma koristan).
Sipajte u posudu sa testom 2 supene kašike brašna.
Preko brašna sipajte suvo voće i đumbir, pomešajte sa brašnom, a nakon toga sve pažljivo promešajte kašikom ili spatulom dok ne dobijete glatku smesu.
Testo bude veoma gusto.
Namažite kalup za kolač sa malo maslaca, ravnomerno pospite brašnom i izbacite višak brašna ili obložite papirom za pečenje.
Pecite kolač sa voćem u prethodno ugrejanoj rerni na 170 stepeni, na srednjem nivou oko 50-70 minuta.
Pazite da ne izgori gornja korica, a ako je potrebno pokrijte alu folijom.
Proveravajte drvenim štapićem da li je gotov.
Ostavite kolač sa đumbirom da se ohladi 15-20 minuta.
Nakon toga izvadite i možete posuti šećerom u prahu.
Kolač od đumbira sa suvim voćem je neverovatno aromatičan, mokar i pikantant, sa bojom crnog čaja.