Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač od đumbira sa sušenim voćem

Kolač od đumbira sa sušenim voćem

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
3181111k89
Kolač od đumbira sa sušenim voćem
Fotografije: Juliya
1 / 2
14/07/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Kolač od đumbira sa suvim voćem je neverovatno aromatičan, mokar i pikantan, sa bojom crnog čaja."

Potrebni sastojci

  • kravlji maslac - 130 g
  • šećer - 150 g
  • jaja - 2 komada
  • med - 1 supena kašika
  • brašno - 130 g + 2 supene kašike
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • so - prstohvat
  • suvo voće - 100 g, miks
  • đumbir - 2 kašičice, mleven
  • đumbir - 40 g, svež
  • crni čaj - 1 kašičica
  • voda - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Prirpeite lep crni čaj (100ml).

Operite suvo voće (po izboru - suvo grožđe. urme, kajsije, šljive itd) isecite ih na male komade.

Operite i oljuštite koren đumbira, isecite na sine kockice (nemojte rendati - ukusnije je kad su komadići).

Potopie suvo voće i đumbir u topao čaj i ostavite sa strane.

Isecie kravlji maslac na kocckcei i ostavite na sobnoj temepratur da omekša.

Jaja takođe treba da budu na sobnoj temepraturi.

U veliku posudu stavite mekani maslac i mutite sa šećerom. Nakon toga dodajte jaja i med i ponovo mutite dok ne dobijete homogenu smesu.

U posebnoj posudi prosejte brašno, dodajte sodu, so i mlevni đumbir.

Dodajte u delovima brašno u smesu i mešajte da dobijete glatko testo.

Odecite dobro suvo voće i đumbir iz čaja (preostali čaj od đumbira je veoma koristan).

Sipajte u posudu sa testom 2 supene kašike brašna.

Preko brašna sipajte suvo voće i đumbir, pomešajte sa brašnom, a nakon toga sve pažljivo promešajte kašikom ili spatulom dok ne dobijete glatku smesu.

Testo bude veoma gusto.

Namažite kalup za kolač sa malo maslaca, ravnomerno pospite brašnom i izbacite višak brašna ili obložite papirom za pečenje.

Pecite kolač sa voćem u prethodno ugrejanoj rerni na 170 stepeni, na srednjem nivou oko 50-70 minuta.

Pazite da ne izgori gornja korica, a ako je potrebno pokrijte alu folijom.

Proveravajte drvenim štapićem da li je gotov.

Ostavite kolač sa đumbirom da se ohladi 15-20 minuta.

Nakon toga izvadite i možete posuti šećerom u prahu.

Kolač od đumbira sa suvim voćem je neverovatno aromatičan, mokar i pikantant, sa bojom crnog čaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: