Način pripreme
Domaći bujon od povrća - proizvodi i njihova količina mogu biti po ukusu i dostupnosti
Uvek doprinosi bogatijem i punijem ukusu pripremljene hrane.
Često, kada opisujem svoje recepte, napišem da stavljam domaći bujon (mesni ili od povrća). Preporučujem da i bujon od povrća za obrok pripremite kod kuće.
U oko 3-4 litre vode dodajte (ovo je primer povrća, možete koristiti bilo koje vrste).
Stabljike peršuna, kore od šargarepe (pre ljuštenja šargarepa je dobro oprana četkom), delovi i semenke paprike, kore paškanata, kore celera, luka i belog luka. Po želji možete dodati so po ukusu.
Kuvajte oko 15-20 min.Ostavite da se sve zajedno ohladi i procedite.
Čuvati u frižideru ili u kutijama (označiti ih) u zamrzivaču.
- Može se dodati krompir isečen na sitne kockice. Daje gustinu bujonu;
- Možete sakupljati, posebno sada u sezoni svežeg povrća, kore u zamrzivaču (u kesi ili kutiji za čuvanje) i kuvati kada se prikupi dovoljno povrća;
Ništa komplikovano, ali nas uči da koristimo svaki deo biljaka, umesto da ih samo bacimo u kantu za smeće. Pretvorimo ih u koristan i ukusan dodatak našim jelima.
Komentari