Način pripreme
Krompir dobro operite i stavite u šerpu. Dodajte 1 kašičicu soli i naliti vodom da prekrije krompir.
Krompir kuvajte 20 minuta nakon što voda proključa, pa sklonite sa ringle. Voda se baci i krompir se ostavi da se ohladi, nakon čega se oljušti i iseče na kockice.
Crveni luk se očisti, opere i sitno isecka.
Beli luk je oljušten i sitno iseckan.
Paradajz se opere i iseče na kolutove.
Patlidžan se opere, oljušti i iseče na kolutove. Svaki kolut patlidžana se posoli i ostavi da odstoji sa solju 30 minuta, bez stavljanja u vodu. Nakon stajanja sa solju, patlidžan se dobro opere.
U tiganj sa nelepljivim premazom sipajte 50 ml ulja, zagrejte i u njemu propržite patlidžan sa obe strane.
U poseban tiganj sipajte 50 ml ulja, zagrejte i u njemu dinstajte seckani crni i beli luk 5 minuta na srednjoj vatri, pa sklonite sa ringle i dodajte grčki začin za musaku. Veoma dobro se promeša.
U pleh sa nelepljivim premazom poređajte red krompira u krug.
Na vrh poređajte patlidžan, pa dodajte još jedan red krompira.
Kolutovi paradajza se stavljaju na vrh grčke musake.
Za preliv:
U posudu za mleko stavite maslac, dodajte brašno, vodu, so i biber i dobro promešajte.
Pošto provri, skine se sa ringle i smesa se prelije preko povrća u plehu.
Pospite parmezan na paradajz.
Pecite musaku od povrća 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.