Način pripreme
Većina onih koji mese sourdough hleb imaju viškove startera. Evo načina da se starter iskoristi. Od momenta kad se umesi testo do pečenja kiflica može proći i 24 h.
Viškove startera koji su odvajani tokom nedelje pri hranjenju startera (ne stariji, jer ce biti kiseli) razmutiti u malo mleka. Dodati ostale tečne sastojke, jedno jaje i jedno belance, kao i šećer i so.
Nakon toga dodati malo brašna pomešanog sa suvim kvascem. Sjediniti pa dodati i ostalo brašno i umesiti testo.
Ostaviti da raste 2-3 sata dok se ne udvostruči, pa ga rastanjiti na radnoj površini posutoj brašnom u oblik pravougaonika.
Ravnomerno premazati maslacem (ili margarinom) i preklopiti 1/3 testa, pa preko nje prebaciti i preostalu trećinu.
Ostaviti testo da odmori oko pola sata pa još jednom ponoviti postupak. Ako želite da se kiflice lepo razlistaju, ponovite postupak i treći put.
Sad istanjiti testo u pravougaoni oblik. Dobija se jedan veliki i širok pravougaonik. Preseći ga na pola po širini, tako da se dobiju dva pravougaonika. Na svakoj od dobijenih polovina testa seći trouglove, po želji ih filovati i urolati kiflice.
Kiflice staviti na pleh u kojem će se peći i koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Prekriti ih krpom ili prijanjajućom folijom i držati na sobnoj temperaturi dok se ne dupliraju. To može potrajati i 2-3 sata. Potom ih staviti u frižider na hladnu fermentaciju i ostaviti tako preko noći.
Narednog dana premazati kiflice žumancetom razmućenim sa malo mleka i peći u zagrejanoj rerni.