Rigatoni sa škampima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Rigatoni sa škampima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
2
"Poslužite rigatoni sa škampima, posipajući svaku porciju sitno seckanim vlascem."

Potrebni sastojci

  • rigatoni - 300 g
  • škampi - 20 komada, sveži, ohlađeni
  • beli luk - 4 čena
  • kajenska paprika - 1 suva ljuta paprika
  • paradajz pire - 2 kašika
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje
  • origano
  • peršun - osušen
  • vlašac - 6 stabljika
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite škampe i sačuvajte oklope. Očistite i isecite čen belog luka.

Testeninu skuvajte u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju.

Pored nje zagrejte duboki tiganj sa 4 kašika maslinovog ulja (na umerenoj vatri).

Stavite beli luk u tiganj zajedno sa ljutom paprikom. Pržite dok lepo ne zamiriše i uklonite čen belog luka. Dodajte oklope škampa i mešajte dok ne pocrvene i ne puste aromu.

Pritiskajte kašikom da iscedite sokove iz glava.

Nalijte malo vode od kuvanja rigatoni testenine i paradajz pirea i posle minut-dva sklonite sos sa vatre. Procedite kroz fino sito. Sos je pre sama masnoća sa bojom i ukusom škampa, belog luka i paradajza, tečnosti skoro da nema.

Dodajte same morske plodove i posle minut-dva, čim promene boju, gotovi su.

Prebacite testeninu u tiganj, pospite sveže mlevenim biberom i dobro promešajte. Ako vam se čini da su rigatoni i dalje suvi, možete preliti još jednu kašiku maslinovog ulja i vode od kuvanja i kratko promešati da se sve zalepi za testeninu i začini je.

Na kraju dodajte sušeni origano i peršun i protresite tiganj.

Poslužite testeninu sa škampima, posipajući svaki deo sitno seckanim vlascem.

Ako nemamo vlasac, stavim tanke stabljike običnog mladog luka.

Brzi, laki i veoma ukusni su ovi rigatoni sa škampima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: