Način pripreme
Oljuštite škampe i sačuvajte oklope. Očistite i isecite čen belog luka.
Testeninu skuvajte u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju.
Pored nje zagrejte duboki tiganj sa 4 kašika maslinovog ulja (na umerenoj vatri).
Stavite beli luk u tiganj zajedno sa ljutom paprikom. Pržite dok lepo ne zamiriše i uklonite čen belog luka. Dodajte oklope škampa i mešajte dok ne pocrvene i ne puste aromu.
Pritiskajte kašikom da iscedite sokove iz glava.
Nalijte malo vode od kuvanja rigatoni testenine i paradajz pirea i posle minut-dva sklonite sos sa vatre. Procedite kroz fino sito. Sos je pre sama masnoća sa bojom i ukusom škampa, belog luka i paradajza, tečnosti skoro da nema.
Dodajte same morske plodove i posle minut-dva, čim promene boju, gotovi su.
Prebacite testeninu u tiganj, pospite sveže mlevenim biberom i dobro promešajte. Ako vam se čini da su rigatoni i dalje suvi, možete preliti još jednu kašiku maslinovog ulja i vode od kuvanja i kratko promešati da se sve zalepi za testeninu i začini je.
Na kraju dodajte sušeni origano i peršun i protresite tiganj.
Poslužite testeninu sa škampima, posipajući svaki deo sitno seckanim vlascem.
Ako nemamo vlasac, stavim tanke stabljike običnog mladog luka.
Brzi, laki i veoma ukusni su ovi rigatoni sa škampima!