Način pripreme
Ćaša koju koristimo je 200 ml.
Dobro prosevamo brašno i prašak za pecivo kroz sito, obavezno prosevamo da kolač postane mekan i da nema grudvica od praška za pecivo.
U posudu stavljamo sok od limuna, prethodno iseceđen - potrebno nam je 2 supene kašike, kiselo mleko, šećer i ulje. Mutimo mikserom prvo na niskoj brzini, a posle na visokoj dok ne dobijemo glatku smesu. Od smese odvajamo 1/2 šolje sa strane.
Vadimo jaja na sobnu temperaturu prethodno. Stavljamo ih u drugu posudu sa vanilin šećerom i mutimo mikserom dok ne dobijemo glatku smesu. Smesa postaje gusta i žuta. Dve kaše pomešamo.
Dodajemo brašno sa praškom za pecivo. Ponovo mutimo mikserom.
Oljuštimo jabuke na kraju, da ne potamne i sečemo na polumesec. Mažemo dno pleha masalcem i posipamo brašnom. Sipamo kašu i poravnamo spatulom odozgo. Odozgo, preko kaše ređamo jabuke jednu do druge, malo ih preklopmo u jednom kraju. Cilj je da odozgo ima mnogo jabuka.
Pečemo kolač u ugrejanoj rerni na 10 stepeni, proveravamo čačkalicom za zube za 30 minuta. Ostavljamo da se ohladi i mažemo odozgo polovinom smese /od limuna, soka, šećera, ulja i mleka/ i ostavljamo da se natopi. Preliv je sladak sa kiselklastom notom.
Kolač od jabuka ostavljamo da stoji na hladnom oko 4 sata. Sečemo na kockice i serviramo.