Način pripreme
Pile se opere. Natakne se na zemljanu posudu.
Utrljajte začine za piletinu po celom piletu. Krompir i šargarepa se oljušte i operu. Krompir isecite na polumesece, a šargarepu na okrugle kriške. Stavljaju se u posudu oko piletine.
Luk se očisti i iseče na rebarca. Takođe se dodaje. Začinite povrće solju i alevom paprikom. Promešajte dobro. Na njih se stavljaju komadi maslaca.
Premažite pile uljem. Vrat zemljane posude se puni pivom. Stavite u rernu i pecite oko 3 sata na 180 stepeni. Izvadite posudu sa piletom tri-četiri puta da ga premažete uljem da spolja previše ne porumeni.
Jedina mana pijanog pileta u zemljanoj posudi je to što smo ga teško dočekali.
U nedostatku ovakve posude, pijano pile se može pripremiti u poslužavniku pomoću staklene pivske flaše.