Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Zapečena jela»Zapečeno jelo sa brokolijem, krompirom, sirom i pavlakom

Zapečeno jelo sa brokolijem, krompirom, sirom i pavlakom

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Šegrt
5212107
Zapečeno jelo sa brokolijem, krompirom, sirom i pavlakom
Fotografije: veronnika_pavlova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
3
"Najomiljenije nam je zapečeno jelo sa brokolijem, krompirom, sirom i pavlakom. Pripremite ga i vi i polizaćete prste!"

Potrebni sastojci

  • krompir - 5 velikih komada
  • luk - 2 male glavice, kromid
  • beli luk - 2 čena
  • brokoli - 250 g
  • pavlaka za kuvanje - 1 kesica
  • pečurke - 250 g
  • kravlji sir - 150 g
  • paprike - 1 crvena + 1 zelena
  • kravlji maslac - 1/2 kesice
  • kačkavalj - 200 g
  • aleva paprika
  • crni biber
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Kod kuće mnogo volimo brokoli. Često ga spremamo na različite načine, ali najomiljenije nam je zapečeno jelo sa brokolijem, krompirom, sirom i pavlakom! Napravite je i vi i polizaćete prste!

Uzimamo krompir i napred ga ogulimo. Skuvamo ga u šerpi sa posoljenom vodom na 15 minuta na ringli dok ne omekpa. Skidamo sa vatre, ocedimo i staavljamo u posebnu posudu i ostavljamo sa strane da se ohladi. Nakon čega prelazimo na dinstanje brokolija, tako što ih pre toga nasečemo na cvetiće srednje veličine.

Dinstanje se ponovo odvija u šerpi sa posoljenom vodom 15 minuta dok ne omekša. Ocedimo i njih i stavljamo u drugu posudu. Krompir naseckamo na sitne komadiće.

Uzimamo jednu veliku tepsiju od jenskog stakla i u nju sipamo brokoli i krompir. Dobro izmešamo kako bi se ravnomerno rasporedili.

Zatim prelazimo na lagano propržavanje povrća. U srednje velikom tiganju istopimo maslac, naseckamo obe vrste paprike na kolutove, pečurke na kriškice, luk i beli luk - sitno, dodajemo i malo soli po ukusu.

Sve ovo propržimo u tiganju na otprilike 10 minuta - dok povrće ne omekša. Skidamo sa ringle i smesu dodajemo u tepsiju kod brokolija i krompira.

Dobro izmešamo smesu. Unutra izmrvimo i kravlji sir.

U maloj posudi muteći žicom za mućenje sa malo vode istopimo pavlaku za kuvanje, tako što u nju stavljamo i začine alevu papriku i biber.

Njome zalivamo zapečeno jelo sa brokolijem i stavljamo tepsiju u rernu, nakon čega zapečemo na 280 °C na 20 minuta. Važno je da stavimo tepsiju od jenskog stakla u hladnu, a ne prethodno zagrejanu rernu, zato što u suprotnom postoji rizik da staklena tepsija popuca.

Malo pre nego što zapečeno jelo bude gotovo, izrendamo kačkavalj na krupno rende i posipamo ga odozgo. Guramo da se zapeče na još nekoliko minuta dok se kačkavalj ne istopi.

Nakon čega je zapečeno jelo spremno za konzumaciju i serviranje! Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: