Način pripreme
Kod kuće mnogo volimo brokoli. Često ga spremamo na različite načine, ali najomiljenije nam je zapečeno jelo sa brokolijem, krompirom, sirom i pavlakom! Napravite je i vi i polizaćete prste!
Uzimamo krompir i napred ga ogulimo. Skuvamo ga u šerpi sa posoljenom vodom na 15 minuta na ringli dok ne omekpa. Skidamo sa vatre, ocedimo i staavljamo u posebnu posudu i ostavljamo sa strane da se ohladi. Nakon čega prelazimo na dinstanje brokolija, tako što ih pre toga nasečemo na cvetiće srednje veličine.
Dinstanje se ponovo odvija u šerpi sa posoljenom vodom 15 minuta dok ne omekša. Ocedimo i njih i stavljamo u drugu posudu. Krompir naseckamo na sitne komadiće.
Uzimamo jednu veliku tepsiju od jenskog stakla i u nju sipamo brokoli i krompir. Dobro izmešamo kako bi se ravnomerno rasporedili.
Zatim prelazimo na lagano propržavanje povrća. U srednje velikom tiganju istopimo maslac, naseckamo obe vrste paprike na kolutove, pečurke na kriškice, luk i beli luk - sitno, dodajemo i malo soli po ukusu.
Sve ovo propržimo u tiganju na otprilike 10 minuta - dok povrće ne omekša. Skidamo sa ringle i smesu dodajemo u tepsiju kod brokolija i krompira.
Dobro izmešamo smesu. Unutra izmrvimo i kravlji sir.
U maloj posudi muteći žicom za mućenje sa malo vode istopimo pavlaku za kuvanje, tako što u nju stavljamo i začine alevu papriku i biber.
Njome zalivamo zapečeno jelo sa brokolijem i stavljamo tepsiju u rernu, nakon čega zapečemo na 280 °C na 20 minuta. Važno je da stavimo tepsiju od jenskog stakla u hladnu, a ne prethodno zagrejanu rernu, zato što u suprotnom postoji rizik da staklena tepsija popuca.
Malo pre nego što zapečeno jelo bude gotovo, izrendamo kačkavalj na krupno rende i posipamo ga odozgo. Guramo da se zapeče na još nekoliko minuta dok se kačkavalj ne istopi.
Nakon čega je zapečeno jelo spremno za konzumaciju i serviranje! Neka vam je slatko!