Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Janija»Nedeljni napuljski ragu sa rigatonijem

Nedeljni napuljski ragu sa rigatonijem

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Nedeljni napuljski ragu sa rigatonijem
Fotografije: Ivelina
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
210 min.
Porcije
6
"Ako želite da probate da spremite napuljski ragu i poverite mi se, nećete zažaliti, poješćete jedan ukusni tanjir paste"

Potrebni sastojci

  • teleći šol - 600 g
  • svinjska rebra - 250 g
  • svinjski but - 500 g
  • glavica luka - 1
  • crveno vino - 1/2 čaše
  • paradajz pire - 2 litre
  • salca od paradajza - 1 supena kašika
  • peršun - 1 vezica
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike ili 2 supene kašike maslinovog ulja i 30 g masti
  • rigatoni pasta - 1 pakovanje ili prema proporcijama
* merne jedinice

Način pripreme

Napuljski ragu ( 'O rraù da ga izgovorim prema dijalektu) je jedan od najznačajnijih recepata napuljske kuhinje.

Za Napuljca ragù je institucija, to je simbolično nedeljo jelo u porodici, sa sosom se začinjava pasta, a mesom, pripremljenim u sosu, se pravi drugo jelo, obično posluženo sa garnirungom od brokolija.

Ima onih koji ga spremaju samo sa govdinom, ali i onih koji koriste mešavinu goveđeg i svinjskog mesa, komadi mesa koji se najčešće koriste su teleći šol, svinjska rebra (koja se nazivaju tracchie), kobasica, ćufte i kotlet. Kod i u svakom tradicionalnom receptu, svaka porodica ima svoj sopstveni i generalno porodični ragu se može pohvaliti najbojim raguom!

Teleći ragu u napuljskom stilu se pravi tako što se meso zapeče u tiganju i nakon toga se dodaje paradajz sos i kuva se na veoma slaboj vatri nekoliko sati. Eto kako da nastavite sa receptom za napuljski teleći ragu. Naseckajte komade mesa ili naterajte vašeg mesara da isecka komade.

Naseckajte luk i dinstajte ga u velikom tiganju.

Dodajte komade mesa i propržite ih u tiganju tako što ih zapržite sa svih strana, nakon čega dodajte vino rooco (crveno vino).

Dodajte paradajz pire i ostavite ga da se dinsta u tiganju.

Dodajte salcu od paradajza i izmešajte.

Začinite solju i kuvajte na veoma tihoj vatri. Ragu treba, kako kažu u Napulju pippiare, reč koja dobro opisuje zvuk ragua, što znači da treba da se krčka.

U ovom momentu ćete poklopiti tiganj poklopcem, ali ga nećete skroz zatvoriti. Ragu treba da se kuva barem 3-6 sati, tako što se meša s vremena na vreme druvenom kašikom. Tada je vaš sos gotov.

Skuvajte vašu rigatoni pastu prema uputstvima na pakovanju i poslužite.

U ovom moment u nedelju sve što treba da uradite jeste da zagrejete sve, da začinite vašu rigatoni pastu raguom, da pospete tanjite izrendanim pekorinom ili parmezanom i da servirate prvo jelo, praćeno mesom spremljenim u sosu. Ako želite da probate da spremite napuljski ragu i poverite mi se, nećete zažaliti, poješćete jedan ukusni tanjir paste ;)

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: