Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Iznutrice»Meze»Pikantne džigerice u sosu od paprika i paradajza

Pikantne džigerice u sosu od paprika i paradajza

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Pikantne džigerice u sosu od paprika i paradajza
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
25/03/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
3
"Servirajte pikantne pileće džigerice u sosu od paprika i paradajza uz čašu crvenog vina. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • pileće džigerice - 500 g
  • paradajz - 500 g (roze oljušten paradajz)
  • crvene paprike - 2 komada
  • ljute paprike - 1 komad, suva
  • šargarepa - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 2 struka
  • vino - oko 150 ml, belo ili roze
  • ulje - oko 50 ml
  • biber - po ukusu
  • aleva paprika - 1 supena kašika, ravna
  • čubar - 1 supena kašika
  • nana - 1 prstohvat
  • šarena so - 1 prstohvat
  • majčina dušica - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • peršun - 2 - 3 struka
* merne jedinice

Način pripreme

Skuvajte oprane i očišćene pileće džigerice u posoljenoj vodi oko 10-15 minuta. Treba da ostanu meke i sočne.

Za to vreme pripremite povrće:

Očistite i iseckajte luk na kockcie ili polumesec. Isecite papriku na ivice, a šargarepu na tanke krugove ili polovine.

Oljušteni roze paradajz možete pasirati na pire ili izrendadi. Mogu biti sveži ili paradajz iz konzerve.

Mladi luk isecite na krugove, odvojite zelena pera od belog dela.

Kad džigerice budu gotove ocedite ih od vode i ostavite u zatvorenoj posudi da se ne suše.

Ugrejte tiganj sa uljem na umerenoj vatri i propržite luk (stari luk + beli deo svegeg). Nakon nekoliko minuta kad luk omekša stavite tanke štapiće crvene paprike i dodajte so i iseckani peršun. Kuvajte još nekoliko minuta da svo povrće bude gotovo.

Nakon toga sipajte paradajz, alevu papriku, nanu, majčinu dušicu, izmrvljenu suvu ljutu papriku i mali prstohvat šarene soli.

Mešajte 2-3 minuta i stavie džigerice i vino. Možete sipati i pola šolje vode.

Ostavite jelo da se krčka na tihoj vatri dok se sos ne zgusne. Pred kraj stavite čubar, još soli po ukusu i iseckajte pra mladog luka.

Servirajte pikantne pileće džigerice u sosu od paprika i paradajza uz čašu crvenog vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: