Način pripreme
Hajde da vam pokažem vegan milibrot ili panetone, nije važno kako ćemo ga zvati, važno je da je ispao odlično, aromatično i ukusno, jer znamo šta stavljamo u njega.
Sve više ljudi izbacuju životinjske sasojke iz svoje ishrane, kod nas se to desilo zato vam četo pokatujem vegan recepte.
Kako se pravi?
U duboku posudu sipamo brašno, šećer, vanilu, koru od limuna, mesimo kako bismo ubacili vazduh unutra. Dodajemo suvo grožđe, prethodno potopljeno u mlaku vodu na kratko i oceđemo. Stavljamo i kvasac, ponovo mešamo. Ugrevamo mleko, sipamo u suvu smesu, dodajemo sok i ulje i mešamo kašikom. Pokrivamo smesu providnom folijom i ostavljamo da nadođe dok se ne udvostruči.
Namazanim rukama prebacujemo pola smese u pleh, obložen papirom za pečenje. Poređamo preko marmeladu, orahe. Ali to je po želji. Odozgo rasporedimo preostali deo smese. Preko stavljamo komade čokolade, ratluk, još malo oraha i posipamo šećerom. Ostavljamo u rerni na 30 stepeni da se udvostruči obim i pečemo dok ne bude gotovo na 170 stepeni. Na kraju pojačamo temperaturu da dobije karakterističnu šećernu koricu.
Još je topao, ali miriše odlično, kad ga isečem pokazaću vam rezultat i unutra.