Način pripreme
Prvo skuvamo krompir u posoljenoj vodi, prethodno ga oljuštimo. Kad bude gotov, ostavljamo da strane da sew ohladi.
Za to vreme skuvamo pirinač, pažljivo očistimo i operemo nekoliko puta da bismo skinuli višak skroba sa njega. Stavljamo ga u vrelu vodu sa solju, odnos je 3 prema 1.
Kuvamo 7 minuta na jačoj vatri, nakon toga smanjujemo vatru i ostavljamo još 2-3 minuta na vatru. Ostavljamo šerpu u kojoj smo ga kuvali još 10-ak minuta, nakon toga skidamo sa vatre sa poklopcem da upije vodu.
Ako ima još vode u šerpi, prosipamo je. Pirinač ostavljamo da se ohladi. Za to vreme pripremamo druge sastojke. Izrendamo krompir krupnije i stavljamo ga u posudu.
Nakon toga isto pravimo i sa kačkavaljem. Kad se pirinač ohladi dodajemo i njega i pomešamo sastojke. Na kraju dodajemo 1 umućeno jaje i začine. Ponovo dobro promešamo i pravimo ćuftice veličine po izboru.
Poređamo ih na tanjir ili oval i stavljamo ih u frižider na 15 minuta da bismo lakše radili sa njima. Za to vreme pripremamo tanjir sa prezlama, u koji ćemo uvaljati i umutimo drugo jaje u posudi.
Stavljamo ulje na vatru da se ugreje. Uzimamo jednu po jednu ćuftu i potapamo u jaje, prezle i ponovo u jaje, nakon toga stavljamo u ugrejano ulje.
Kad popunimo tiganj u kojem pržimo, ćufte koje treba da pripremamo stavljamo ponovo u frižider da ne omekšaju zato što postoji šansa da se ne raspadnu prilikom prženja.
Pržimo sa obe strane dok ne dobiju zlatnu boju ili kako volimo. Kad ih izvadimo iz tiganja, poređamo ih na ubrus da se ocedi višak masti. Serviramo sa svežim svežom salatom.