Način pripreme
Odsecite krajeve tikvica, operite ih i naseckajte na komade srednje veličine.
Očistite i naseckajte luk i beli luk i dinstajte na maslinovom ulju dok ne omekša.
Dodajte tikvice, so po ukusu, izmrvljeni bujon i vodu. U principu nije potrebno da se stavlja mnogo vode ukoliko se supa kuva pod poklopcem, povrće će omekšati i dobro će se skuvati.
Količina vode zavisi i od vaših preferencija koliko volite da krem supa od tikvica bude gusta.
Kuvajte otprilike 20-25 minuta.
Dodajte krem sir, maslac, crni biber i sveže mleko i pasirajte dok ne postane glatko.
Po želji supu od povrća možete razrediti sa još mleka ili vode ili obrnuto - da zgustite sa još krem sira.
Poširajte jaja u šerpici sa vodom na ringli. Voda ne treba mnogo da vri kako bi jaja ostala cela. Jedan jednostavan način je da se otkinu četiri komada streč folije, da se u sredinu svakog razbije i razmaže po jedno jaje sakupljajući foliju u snop.
Svaki snop se ubacuje u vruću vodu (gotovo pred proviranje ili već uzavrelu, kod ove metode nije važno) bez potpunog umakanja.
Kada primetite da je belance pobelelo, možete izvaditi jaja kako bi žumance ostalo rovito.
Krem od tikvica rasporedite u 4 tanjira srednje dubine ili posudice. Stavite po jedno jaje u porciju i servirajte sa prepečenim kriškama ili krutonima. Pospite sušenim peršunom.
Ponekad serviram krem supu od tikvica sa poširanim jajetom i sa dva jajeta po porciji, zavisi da li je za ručak ili večeru.
Ukoliko su vam slučajno ostale tikvice, probajte i ove tikvice na grčki način.