Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Posna musaka na grčki način

Posna musaka na grčki način

ZoriZori
Guru
8982905k
Posna musaka na grčki način2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Musaka sa tikvicama, pirinčem i paradajzom po klasičnom grčkom receptu"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 2 kg
  • pirinač - 1 šolja
  • paradajz - 450 g
  • ulje - 100 g
  • luk - 3 velike glavice, vrni
  • dvopek - 1 1/2 šolje, izmrvljen
  • brašno - 5 supenih kašika
  • bujon od povrća - 2 šolje
  • aleva papria - 1 supena kašika
  • biber i so
  • mirođija - 1 veza
  • mladi beli luk - 1 mala veza
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo tikvice, isečemo na jednake kockice. Posolimo, pobiberimo i sa malo brašna pospemo, pržimo ih u malo ulja.

Prebacujemo tikvice u pleh na dno koje smo posuli sa polovinom sitno izmrvljenog dvopeka.

U istom tiganju dinstamo crni luk sitno iseckan. U luk dodajemo oprani pirinač, nakon što postane providan dodajemo oljušten i sitno iseckan paradajz, posipamo solju, biberom i alevom paprikom. Ostavljamo da se krčka na tihoj vatri oko 10 minuta.

Skidamo smesu sa vatre i prebacujemo u pleh u tikvice i lepo promešamo.

Ugrevamo 6 supenih kašika ulja u tiganju, dodajemo postepeno 2-3 kašike brašna i pržimo dok ne dobije zlatnu boju.

Postepeno dodajemo bujon od povrća i mešamo dok se preliv ne zgusne.

Prelivamo musaku sa pripremljenim prelivom za musaku, posipamo i preostalim dvopeom i sa malo ulja.

Pečemo musaku od povrća u umerenoj rerni oko35-40 minuta dok ne bude gotova.

Gotovu musaku posipamo sitno iseckanom mirođijom i mladim belim lukom.

Posna musaka na grčki način je gotova.

Pratite nas za još ukusnih predloga za grčku musaku i odlične grčke deserte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: