Način pripreme
Operemo i očistimo tikvice, isečemo na jednake kockice. Posolimo, pobiberimo i sa malo brašna pospemo, pržimo ih u malo ulja.
Prebacujemo tikvice u pleh na dno koje smo posuli sa polovinom sitno izmrvljenog dvopeka.
U istom tiganju dinstamo crni luk sitno iseckan. U luk dodajemo oprani pirinač, nakon što postane providan dodajemo oljušten i sitno iseckan paradajz, posipamo solju, biberom i alevom paprikom. Ostavljamo da se krčka na tihoj vatri oko 10 minuta.
Skidamo smesu sa vatre i prebacujemo u pleh u tikvice i lepo promešamo.
Ugrevamo 6 supenih kašika ulja u tiganju, dodajemo postepeno 2-3 kašike brašna i pržimo dok ne dobije zlatnu boju.
Postepeno dodajemo bujon od povrća i mešamo dok se preliv ne zgusne.
Prelivamo musaku sa pripremljenim prelivom za musaku, posipamo i preostalim dvopeom i sa malo ulja.
Pečemo musaku od povrća u umerenoj rerni oko35-40 minuta dok ne bude gotova.
Gotovu musaku posipamo sitno iseckanom mirođijom i mladim belim lukom.
Posna musaka na grčki način je gotova.
Pratite nas za još ukusnih predloga za grčku musaku i odlične grčke deserte.