Način pripreme
Prvo se opere kinoa i stavlja se na ringlu u 1 šolju vode ili bujona od povrća. Kada uzavri, isključuje se i ostavlja se poklopljena na 15 minuta na rinlgi dok ne upije svu vodu.
Tikvice se seku po dužini i izdube se kašikom.
Izdubljena unutrašnjost tikvica se sitno nasecka. Luk i pečurke se sitno naseckaju, a beli luk se usitnjava.
U zagrejanom ulju se zaprže luk i pečurke. Kada malo omekšaju, dodaju se naseckane tikvice, a ubrzo nakon toga i beli luk. Začinjavaju se 1 prstohvatom majčine dušice i solju i crnim biberom po ukusu.
Ostavlja se da se dinstaju još nekoliko minuta dok ne bude gotovo. Kada se skine sa ringle, dodaje se kinoa i dobro se pomešaju.
Za sos paradajz pire se pomeša sa naseckanim belim lukom, solju, crnim biberom i limunovim sokom. Razblaži se sa 4-5 supenih kašika vode ili više - do želje gustine.
Izdubljene tikvice se posole. U njih se stavlja nadev. Odozgo se zalivaju paradajz sosom.
Sočne punjene tikvice se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 20-30 minuta, pokrivene folijom i posle još 10-20 minuta bez folije.
Punjene tikvice sa kinoom - što je ukusno, ukusno je!