Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Kuvano žito sa Velike Zadušnice

Kuvano žito sa Velike Zadušnice

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Kuvano žito sa Velike Zadušnice
Fotografije: Dora Grozeva
1 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
25
"Tradicija nalaže da se kuvano žito sprema za Zadušnice, a mi ćemo vas naučiti kako."

Potrebni sastojci

  • pšenica - 500 g (drobljena pšenica)
  • orasi - 200 g
  • običan keks - 300 g
  • prezle - 100 g
  • suvo grožđe - 1 pakovanje (žuto)
  • limun - 1 komad (kora)
  • cimet - 0, 5 kašičice
  • vanila - 5 komada
  • šećer u prahu - 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite i operite pšenicu u nekoliko voda, trljajući je između dlanova dok perete.

Prelijte sa 3 prsta hladne vode iznad pšenice i dodajte prstohvat soli. Pustite da provri na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuvajte. Periodično pratiti i mešati, ako se voda smanji dodati toplu vodu, i tako sve dok pšenica ne bude gotova.

Prebacite pšenicu u cediljku da se ocedi i pod mlazom vode dobro operite pšenicu, ostavite da se ocedi.

Na veliki i čist peškir položite parče gaze 1:1 i rasporedite oceđenu pšenicu, prekrijte drugim komadom gaze i ostavite preko noći na hladnom mestu.

Ujutru sakupite žito iz gaze i stavite u veću posudu (pleh).

U blenderu sameljite orahe i keks, limunovu koru izrendajte na sitno.

Njima pospite pšenicu, a takođe dodajte i vanilu, suvo grožđe, cimet i prezle. Mešajte dobro, dok se zrna ne pokriju i odvoje jedno od drugog.

Prebacite pšenicu u željenu posudu i pospite šećerom u prahu kroz sito ili veću cediljku.

Kuvanu pšenicu ukrasite krstom od štapića čokolade, štapića šećera, kakaa, cimeta ili šta god vam padne na pamet.

Kuvana pšenica za Velike Zadušnice je spremna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: