Način pripreme
Očistite i operite pšenicu u nekoliko voda, trljajući je između dlanova dok perete.
Prelijte sa 3 prsta hladne vode iznad pšenice i dodajte prstohvat soli. Pustite da provri na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuvajte. Periodično pratiti i mešati, ako se voda smanji dodati toplu vodu, i tako sve dok pšenica ne bude gotova.
Prebacite pšenicu u cediljku da se ocedi i pod mlazom vode dobro operite pšenicu, ostavite da se ocedi.
Na veliki i čist peškir položite parče gaze 1:1 i rasporedite oceđenu pšenicu, prekrijte drugim komadom gaze i ostavite preko noći na hladnom mestu.
Ujutru sakupite žito iz gaze i stavite u veću posudu (pleh).
U blenderu sameljite orahe i keks, limunovu koru izrendajte na sitno.
Njima pospite pšenicu, a takođe dodajte i vanilu, suvo grožđe, cimet i prezle. Mešajte dobro, dok se zrna ne pokriju i odvoje jedno od drugog.
Prebacite pšenicu u željenu posudu i pospite šećerom u prahu kroz sito ili veću cediljku.
Kuvanu pšenicu ukrasite krstom od štapića čokolade, štapića šećera, kakaa, cimeta ili šta god vam padne na pamet.
Kuvana pšenica za Velike Zadušnice je spremna.